גלשני פאדל בורד, הסאפים האלו, אנשים לא מפסיקים לדבר על זה, זהו ענף ספורט ימי בעל קצב הגדילה המהיר בעולם! ישנם כל כך הרבה גלשנים בשוק, בעלי צורות וגדלים שונים, איך תדעו מה באמת מתאים לכם?
בחירת גלשן העמידה המתאים לכם יכולה להיות קשה ומבלבלת. כבר הראתי את אהבתי לתחום החדש הזה בכמה פוסטים והיום חשבתי לכתוב על שאלה ששואלים הרבה לאחרונה, איך בוחרים את גודל גלשן העמידה / הפדל בורד?
כפתיח אפשר לעשות הקבלה בין גלשני העמידה / גלשני סאפ לכל ענפי הגלישה, בחירת הגלשן מתבצעת על פי הנתונים הפיזיים, רמת הגלישה, ותנאי הגלישה שבהם אתם גולשים.
תוספת קטנה למרכיבים אלו תהיה היעוד שלכם. אם הייתי שואל אתכם על היעוד שלכם בחיים, היה לכם קשה לענות, אך בגלישה זה בד”כ ברור לבן אדם אם הוא מעוניין לגלוש בכיף עם המשפחה או להיות הכי מהיר במים ולצאת למסלולים ארוכים, או לפרק גלים לחתיכות.
ככלל הגורם הכי משפיע בביצועי הגלשן הוא ה – Bottom Counter, החלק האחורי של הגלשן, אם תקחו גלשן גלים כדוגמא: אז מקצה הירכתיים עד לאחרי (כיוון חרטום) החרבות הקדמיות.
הגורמים הכי משפיעים בציפת הגלשן הם נפחו ורוחבו, מכאן נובע שאם אתם חדשים בתחום, כמו בכל ענפי הגלישה לכו על רוחב ועובי.
פאדל בורד לכושר – טיול או גלים
עם גלישת עמידה אתם יכולים לחתור באגמים או ימים שעליהם הסתכלתם שנים, לחקור נהרות חדשים שתמיד חלמתם לבקר בהם, או להתאמן בבריכה השכונתית על מגוון תרגילי שיווי משקל ושליטה בגלשן.
לחתור עם משפחה וחברים, לראות את השקיעה מזוית חדשה ולהתפנק ממה שיש לטבע המהמם הזה להציע.
אם אתם מחפשים אדרנלין תוכלו לבחור בגלשנים קטנים וקשים לגלישה, אתם תוכלו לרכב על גלים קטנים וגדולים כאחד ולהוציא מהספורט הכיפי הזה את הצד האקסטרימי שלו. רמת ההנאה שהתחום הזה מספק בזמן קצר של עשייה היא בגדר עילאית, ולכן, חשוב לבחור גלשן מתאים.
בחירת גלשן עמידה / פאדל בורד לכושר – טיול
ככלל לסגנון גלישה חופשי, מה שהזכרתי קודם עם המשפחה וחברים בלי יותר מדי שאיפות, לכו על גלשנים ארוכים מ – ’10 שזה קצת יותר מ – 3 מטר, ככל שהגלשן ארוך יותר, הוא שט על המים ביתר קלות, מצריך פחות מאמץ בחתירה, וכך אפשר להנות בפשטות מכל יום אפשרי.
אפשר גם פחות מהאורך המצויין, אבל שיהיה עם הרבה נפח, הרבה רוחב ורוקר נמוך (העלייה של החרטום), בתור מתחילים לכו על לפחות כפול נפח ממשקלכם.
לדוגמא: גולש של 60 ק”ג ירצה להתחיל עם לפחות 120 ליטר וכן הלאה.
כאשר אתם בוחרים גלשן קחו בחשבון איפה אתם מתכוונים לאחסן אותו, תוודאו שהוא נכנס לשם. גלשנים קצרים בעלי משקל קל, מסתובבים על המים בקלות יתרה, וכמובן קל לסחוב איתם. אך תכניסו טוב לראש, ככל שהגלשן קצר יותר, צריך לעבוד קשה יותר עם המשוט.
אם אתם בקטע של חתירה למטרת טיולים לאורך החוף או האגם, תעדיפו גלשנים ארוכים וצרים, מינימום ’12, שוב ככל שיהיו ארוכים יותר כך יהיה להם “גלייד” טוב יותר, או בעברית צחה ריחוף על המים = פחות חתירות יותר תנועה.
בחירת גלשן עמידה / סאפ לגלים
גלשני סאפ לגלים, הם דרך נהדרת להכנס לעולם המופלא של גלישה על גלים, לאנשים שאין להם רקע בגלישת גלים ו – או לגולשי גלים שרוצים להנות מהים גם כשאין ממש גל (דבר שכיח במדינתנו), או שהגל סגור ולא מתאים לגלישת גלים.
לאנשים בלי רקע בים, יקחו כמה שעות טובות להבין את הגלישה בגלים, אך בהשוואה לגלישת גלים שלוקח כמה שנים להכנס לעניינים, כמה שעות בהחלט שוות את זה.
לטעמי זה המקום שבו גלשני סאפ עשו את שלהם, הם הביאו את הרכיבה על גלים למקום שבו כל אחד ואחת יכולים להנות ממנו, לקבל מימד חדש בחייהם.
ללמוד להכיר את הים ממקום שרק גולשים ותיקים יכלו להגיע עד לפני כמה שנים ספורות.
אם כיוונכם בתחום הוא גלישה בגלים, אתם רוצים לבחור בגלשן שיכולת הסיבוב שלו על הגל תהיה טובה. לגבי הגודל, קיימים גלשנים לגלים גם במידות גדולות של “6’11, אבל הם מתאימים לגולשים כבדים או גבוהים במיוחד.
כמו שהזכרתי מקודם, ככלל, ככל שהגלשן קצר יותר, כך הוא מגיב ומסתובב מהר יותר.
בד”כ גלשני הפאדל בורד לגלים בעלי ביצועים קיצוניים קטנים מ – ’10, ככל שיכולתכם טובה יותר כך תוכלו לרדת במידת הגלשן.
נפח הגלשן שתבחרו לגלים תלוי בצורת הגלשן, בד”כ תרצו משהו כמו 50 ליטר מעל משקלכם, אם בחרתם בגלשן בסגנון “פיש” של גלים שהוא קצר מאד ורחב תוכלו לרדת בנפח.
בתכלס אין צורה או גודל שהם מדוייקים לכם, קיימים גלשנים רבים, ולכן מי שממש מאוהב בתחום מחזיק מבחר גלשנים.
אתן לכם כיוון כללי לגבי צורות הגלשנים לגלים, בעתיד אכתוב פוסט מקיף בנושא.
נתחיל מזה שכל ענפי הגלישה התחילו מגלישת גלים, ובתחילת פוסט זה הזכרתי מהו החלק הכי משפיע בגלשן, הבוטם קוונטר (החלק האחורי של הגלשן).
ישנם שלושה סוגי ירכתיים בסיסיים:
1. – ירכתיי “פיש” – ירכתיים עם סיומת בצורת זנב של דג, מספקות סיבוב חד במקום, ירכתיים משוחררות, חסרונם מורגש במהירות, הקו החיצוני של גלשנים אלו הוא רחב והם מגיעים עם עובי מכובד, ולכן הם מציפים טוב (סגנון שעובד נהדר ברוב ימי השנה בים התיכון).
2. ירכתיי “סקווש” – בין הפיש לפין, ירכתיים עם סיומת מרובעת רואים את זה ברוב גלשני הגלים, מסתובב חזק ומהר, מחזיק את המים בצורה טובה יותר מהפיש, ובעל מהירות גבוהה מהפיש.
3. ירכתיי “פין” – ההפך הגמור מהפיש, ירכתיים עם סיומת חדה, גלשנים מהירים בטירוף אך סיבובם מעוגל יותר. הם נועדו לגלים חזקים וחלולים, מהירויות גבוהות, תופסים מסלול ומחזיקים את המים בצורה הכי טובה מבין צורות הירכתיים. אין יותר מדי מה לעשות איתם בים תיכון, חוץ מכמה ימי סערות ספורים בשנה.
הגלשנים השכיחים לגלים בישראל הם בעלי ירכתיים “סקווש” ו”פיש”, במה כדאי לכם לבחור?
תלוי בתנאים ובסגנון הגלישה שלכם, למי שלא מתפשר על סיבוב של גלשן גלים קצר עם מהירות אז “סקווש”. ולמי שאוהב גלישה קלה ומשוחררת יותר, כניסה קלה לגלים והרבה יציבות, ה”פיש” יעשה את העבודה.
ישנן צורות נוספות שלא דיברתי עליהם כמו: גלשנים בסגנון לונגבורד ארוכים וצרים, או הייבריד שזה בעצם הכלאה בין פיש לסקווש ועוד… כמו שכבר כתבתי, אכתוב על זה בפוסט של צורות גלשנים.
יאללה למים,
צ’או.
איפה אני יכול למצוא סאפים זולים ?? הכול יקר בארץ לא כול אחד יכול כמחיר התחלתי זה 5 אלף ש”ח .
אני מבין שזה הרבה חומר אבל אין שוק יד שניה למוצר ? בכול זאת זה קצת ספורט לעשירים ..
ציוד יקר כמו קייט.,אבל מניסיון אחד , מהנה ביותר
חפש בשוק המשומשים, יש שם תחלופה גדולה ויש סיכוי שתמצא משהו שתאהב…
תשאיר פרטים בחנויות הגלישה למיניהן ואני מאמין שיחזרו אליך במהרה.
רון
מה ההבדל בין סאפ אפוקסי במבוק קרבון ?
אפוקסי זהו הדבק איתו בונים את רוב גלשני הסאפ היום.
במבוק בד״כ משמש כציפוי לגלשנים.
הקרבון (סיבי פחם) הוא בד כמו סיבי זכוכית (החומר בו בונים את רוב הגלשנים והסירות) והוא הקל והקשיח מביניהם.
אני 1.85 שוקל 90 , מתחיל , רוצה משהוא לגלים , איזה אורך ונפח מומלץ ?
כתבתי למעלה במאמר עם מה מומלץ להתחיל (50 ליטר מעל המשקל שלכם…),
האידיאל לנסות מספר גלשנים ולהחליט מה הכי נוח לך.
פשוט תחפש חנויות שמוכרות סאפ, צור איתם קשר ותבקש לבדוק גלשנים משומשים שלהם,
בהצלחה!
מה
הגלשן הכי מומלץ לירכתיי פיש?
באיזה היבט הכי מומלץ? חברה/גודל/תנאי גלישה?